У природі існує безліч різновидів грибів з роду мухоморів. Серед них є токсичні, умовно їстівні та неїстівні, а також смертельно отруйні. Деякі дуже схожі один на одного, але за властивостями докорінно різняться. Тому при збиранні та підготовці мухоморів потрібно бути вкрай уважним.
Традиційно у народній медицині допускається вживання червоних мухоморів або Amanita muscaria. Власне, мухомор - це токсичний гриб, оскільки містить психоактивні речовини. Однак у мінімальних кількостях, за суворого дотримання дозування, його вживання приносить лише користь. Для цього грибники правильно сушать мухомор і приймають його внутрішньо в невеликій кількості 1-2 рази на день. Також є готові желатинові капсули для мікродозингу, всередині яких укладено порошок сушених капелюшків мухомора. У цьому матеріалі ми торкнемося теми правильного збору, сушіння та зберігання грибів.
Як вибрати гарні гриби для сушіння?
Перш ніж розібратися у способах сушіння червоного мухомору, давайте визначимо, як виглядають гриби, які підходять для вживання. Дізнатися їх нескладно, у молодих Amanita muscaria капелюшок має кулясту форму яскраво-червоного кольору та білі рубчики. Втім, припустимо, якщо відтінки варіюються від брудно-жовтого до червоно-бурого.
Перші мухомори, які придатні до сушіння, встигають уже в середині липня, збір можна проводити до жовтня, тобто до перших заморозків. Найчастіше ці гриби зустрічаються в густих листяних або хвойних лісах, на галявинах, ростуть і в тіні, і на сонці.
Якщо ви готові вирушити на збори, то перше, про що потрібно пам'ятати, - це чітке дотримання порад досвідчених грибників, найкраще візьміть із собою такого супроводжуючого. Він допоможе визначити якість мухомора, підкаже, як правильно поводитися в лісі і яких запобіжних заходів потрібно дотримуватися при збиранні свіжих грибів.
Насамперед треба розуміти, що придатними вважаються ті плоди, що ростуть у лісі. Не рекомендується проводити збір:
- біля проїжджої частини та в зоні промислових об'єктів;
- у полях, де можуть використовуватись пестициди;
- у місцях із штучними насадженнями;
- у районах звалищ та цвинтарів.
Такі мухомори не придатні для прийому в їжу, так як за своєю природою гриби вбирають у себе шкідливі речовини, як губка воду. Крім того, їх краще шукати гілкою або іншим пристроєм, додатково одягнувши на руки захисні рукавички.

Прихильники народної медицини під час збирання грибів також радять складати плоди у ємності із щільними стінками, наприклад, кошик або відро. Справа в тому, що в мішках мухомори легко ушкоджуються. У дорогу слід приготувати компас та ніж. Заздалегідь зарядити телефон, щоб не заблукати, оскільки доведеться йти далеко від населених пунктів.
Щоб згодом сушені гриби принесли лише користь, потрібно враховувати наступне:
- Найкращими вважаються молоді висушені мухомори, тому оптимально збирати гриби з капелюшком 8-15 см.
- Плід повинен бути щільним, з міцною ніжкою і мати характерну спідничку у верхній частині капелюшка.
- Будь-які пошкоджені гриби не можна використовувати у сушіння. До таких відносяться плоди зі слимаками, хробаками або просто зламані. Не підійдуть і перестиглі, оскільки концентрація мікро-, макроелементів та інших корисних сполук у них дуже мала.
- Звертайте увагу на якість та кількість білих утворень на капелюшку. Вважається, що чим більше, тим «міцніше» і щільніше гриб.
У мікродозингу не прийнято вживати ніжки, а тільки сушені капелюшки, тому що в цій частині міститься багато цілющих речовин, їх максимальна концентрація відзначається прямо під верхньою шкіркою.
Не менш важливий момент у збиранні мухомору – запах. У хорошого гриба він приємний, може трохи віддавати антибіотиками, тому здавна кажуть, що відчувається «аптечний» запах. Якщо аромат неприємний і дуже різкий, їдкий, краще такий плід не зривати. Крім того, гриб дуже рідкий, тому приблизно з 8-10 кг. сирих мухоморів виходить лише близько 100 гр. сушених.
Як сортувати та підготувати сировину
Щоб збереглися всі корисні властивості мухомору, починати його заготівлю потрібно відразу після зборів, більше ніж на 3-4 години залишати необробленими плоди не можна. Інакше на їхній поверхні запускається процес окислення, розвивається пліснява, а в сушіння вона потрапляти не повинна.
Традиційні методи обробки капелюшків червоного мухомору не підійдуть. Їх не можна замочувати у солоній воді і тим більше промивати під проточною водою. Тому що гриб активно вбирає вологу, отже, не просушиться повною мірою. Усі забруднення змиваються серветкою, яку злегка змочують водою. Верхню шкірку не знімають, капелюшок залишається цілим, якщо занадто великий, то розрізається на зручні частини.
Як правильно сушити мухомори?
е капелюшки вживають усередину? Дослідження показали, що мухомори можуть складатися з більшої кількості амінокислот, які утворюються при нагріванні до температури +50°C. У умовах розгортаються білки, які складаються з амінокислот. Досягти такого температурного режиму непросто, розглянемо кілька способів.
Сушимо на повітрі
Спосіб не дуже поширений, тому що під час сушіння дуже складно організувати навколишню температуру вище +39-40°С. У таких умовах скоріше сировина зіпсується, ніж просохне, а значить велика ймовірність отруєння, навіть смертельного, якщо з'їсти велику кількість грибів.
На сушіння знадобиться 3-6 днів. Незважаючи на небезпеку такого способу, ним користуються багато досвідчених грибників, оскільки так гриби сушили наші предки.
Сушіння на нитці або тканині
Шматочки або цілі капелюшки нанизайте на капронову, міцну нитку або волосінь так, щоб плоди не стикалися один з одним. «Гірлянди» розмістіть у сухому та добре провітрюваному приміщенні. Підійде горище, але потрібно відкрити всі вікна. Деякі роблять окремий великий короб, який вішають над піччю чи кухонною плитою.
Для сушіння на тканині також потрібно заздалегідь підготувати шматочки гриба і розмістити їх на марлю або бавовняний матеріал, підійде і папір, постелена на піддон (решітку духової шафи, сито). Піддони ставляться у місці з гарною вентиляцією і там, де температура повітря близько 50°C.
Сушіння мухомору на тканині
Оскільки не завжди температура сушіння може бути на потрібному рівні, запропоновані способи займуть щонайменше тиждень. Крім того, потрібно регулярно оглядати шматочки і якщо є ті, що зіпсувалися, то викидати їх. Найкраще візуально оцінювати зовнішній вигляд грибів. Вони мають бути дуже легкими, без сирих областей і кришитися навіть за незначного тиску.
Сушіння в електросушарці або дегідрататорі
Найпоширеніший спосіб приготування сушеного мухомора. Усього за 8-12 годин за допомогою сушарки або дегідратора виходять добре висушені гриби. Важливо встановити техніці режим «Гриби», якщо його немає, ставиться температура 40-49°С.
Шматочки капелюшків укладаються так, щоб вони не торкалися один одного, в сушарці пластинками вгору, а дегідрататорі - вниз. Раз на годину, незалежно від типу обладнання, міняйте ґрати місцями.
Єдина складність - велика кількість висушених грибів зробити не вийде, а зібраний урожай почне псуватися. Тому якщо грибів дуже багато, можна розвісити їх на нитці і розмістити в приміщенні, що добре провітрюється. Коли підійде черга, мухомори знімаються та сушаться за допомогою техніки.
Сушіння в духовці
Час просушування – до 6 годин, гриб виходить їстівним, правильної готовності. Однак важливо уважно дотримуватись температурного режиму, оскільки можна легко зіпсувати сировину. Краще не використовувати деко, так як мухомори виділяють багато вологи, яка потім накопичуватиметься на поверхні. Лікувальний ефект плодів збережеться, якщо діяти так:
Як зрозуміти, що сушіння мухоморів пройшло успішно?
Як зрозуміти, що мухомор має психоактивну дію, тобто готовий до вживання? Гриб має бути твердим, але водночас кришитися в руках. У добре висушеному вигляді плоди не деформуються, не утворюється пліснява, немає різкого запаху.
Маса плода невелика, забарвлення рівномірне. В результаті виходить корисний лікарський препарат.

Як зберігати мухомори, щоб вони не втратили лікувальних властивостей?
Оскільки вживання мікродоз мухомора - це тривалий процес, важливо не тільки добре висушити гриби, але і організувати правильні умови зберігання. Насамперед подбайте про те, щоб вологість у приміщенні була вкрай низькою, інакше мухомор почне псуватися і з'явиться неприємний запах. Подбайте про хороше провітрювання та температурний режим від 0 до 18°С. Тому зазвичай мухомори зберігають у холодильнику на верхній полиці, в повній ізоляції від продуктів.
Заморожувати гриби не можна, такий спосіб вживання не принесе користі.
Для зберігання можна використовувати керамічні, дерев'яні, картонні ємності, а також лляні, полотняні або паперові мішечки, оптимально у вакуумі.
Якщо у вас немає впевненості в тому, що вдасться правильно зібрати та висушити капелюшки мухомора, слід віддати перевагу якісним готовим продуктам. Виробник LetsGrow продаж мухоморів у вакуумній упаковці вагою 50 або 100 гр. Гриби зібрані в екологічно чистих районах українських Карпат, вдало від виробництв та населених пунктів, а також правильно висушені. Готова продукція пройшла сертифікацію. Докладніше вивчити асортименти можна на нашому сайті letsgrow.com.ua
Написати коментар